25.10.08

52-vuotiaat unelmanallet


"Romantiikan nälkäisen kannattaa panostaa vanhemman miehen metsästykseen, sillä tutkimuksen mukaan mies on romanttisimmillaan vasta täytettyään 53."

Romanttisimmillaan?
Aivan, jos epätoivoisin mies on naisesta romanttisin.
Ja niin kai se on. Kelpaako itseensä tyytyväinen mies naiselle, loppujen lopuksi? Onko tyytyväisyys romanttisen rakkauden pahin uhka? Onko itseään etsivä mies naisen pahin uhka? Onko itsensä kadottamista pelkäävä mies naisen unelma. Naiseen takertuja, naisen ylistäjä. Takaisin äidin tykö, takaisin elämän antajan tykö, kaiken tyydyttävän naisen palvoja.
Tyytyväisellä ei ole tarpeita. Voiko tyytyväinen rakastaa kaipaavasti? Ymmärtävästi? Toisen erillisyyttä kunnioittavasti? Itsensä tutkija ei taida etsiä toisesta ihmisestä vastausta itselleen eikä nähdä itseään toisen ihmisen kautta, romanttisilla ehdoila?

"En voi elää ilman sinua"
Romanttisen rakkauden kuvaillaan olevan pakahduttavaa. Täyttymyksen kaipuuta. Romanttisen jännitteen kuvaillaan syntyvän puuttuvan palan kohtaamisesta. Eikö?
Voiko romanttinen rakkaus olla kohtaavaa, jos kuoleman pelko ajaa pakokauhun korvikkeeksi ja poistajaksi romanttisen kaipauksen.
"Sinä olet minun viimeinen mahdollisuuteni."
Romanttista.
Onko romanttisen jännitteen takana oman rajallisuutensa kieltäminen? Rajattoman rakkauden übervisio? Sokeus toisen rajallisuuden näkemiselle? Julistaa toisen pelastajaksi, ainutlaatuiseksi. Ainoaksi. Kaiken kirkastajaksi.
Syntyykö romanttinen rakkaus siitä toivosta, että saa rakkauden toiselta? Paradoksaalinen rakkaus. Rakkaudettomuuttaan pelkäävä ja pakeneva kokee saavansa rakkauden toiselta ihmiseltä ja siksi kykenee rakastamaan tai kokemaan rakkauden tunteita. Pelkää hylkäämistä ja siksi tarrautuu pelastajaansa, jonka romanttiseksi pelastajaksi tarjoutuu ollakseen pelastettava.
Romanttinen paradoksi. Voimaton saa voimansa kaipauksesta ja pusertaa itsestään sen, mitä kaipaa. Ja toivoo saavansa sen, mitä on kaivannut. Kyvykkyyden, kun pelkää kyvyttömyyttä ja heittäytyy romanttisen avuttomaksi, vaativaksi, kerjääväksi. Julistaa romanttisen kohteensa pelastajaksi, korvaamattomaksi. Kuoleman voittajaksi.
Toivo on löytynyt. Romantiikka kukkii ja voimaton saa voiman. Ikuinen rakkaus. Ajan voittaja. Tämän hetken pyyhkijä.

Muinainen ajattelija kuvaili helvettiä:
"Siellä palaa irti kaikki kaipaus, se osa ihmisestä, se osa elämästä, mistä et ole valmis luopumaan. Ei kidutukseksi vaan vapautukseksi. Kaikki kiinnikkeet ja muistot ihmisistä palavat pois. Ei rangistukseksi vaan sielun vapautukseksi."
Jos pelkäät kuolemaa ja pidät kiinni elämästä kaikin keinoin, tuntuu siltä kuin demonit uhkaisivat riistää elämäsi. Jos haluat elämältäsi kaiken. Pökerryttävän halun haluta ja tulla halutuksi. Kun pelkäät kuolemaan ja otat elämän kilveksi.

Rentoudu.
Näetkö itsesi.
Vai kieltäydytkö näkemästä itsesi siinä huumassa.
Pelkäätkö kuolemaa? Pelkäätkö, ettei sinua kukaan palvo?
Palvotko toisen palvontaa? Ja siksi koet ahdistavaa palvonnan tarvetta. Haluat olla toisen palvonnan kaipuun, halun täyttymys. "Olenhan sinulle korvaamaton".
Ja takerrut toiseen ihmiseen kuin pelastuslauttaan. Haluat pelastuksen toisen ihmisen kautta. Haluat toisen ihmisen elämän oman elämäsi takeeksi.
Onko.
Onko avuttomuuden tunteesta todellisen rakkauden takaajaksi?

No comments: